KonMari – Kategori 1: Tøj og tilbehør

Første skridt i at sortere dit tøj består af at tage alt tøj ud af skabe og skuffer, og lægge det i en bunke. Skulle der dukke noget op senere ryger det automatisk i den bunke med tøj der skal smides ud, så det er vigtigt at du sørger for at få det hele med.

Når bunken er samlet kan det hjælpe at dele den op i mindre kategorier:

  • Overdele (Bluser, trøjer, toppe osv.)
  • Underdele (Bukser, nederdele, shorts osv.)
  • Tøj der hænger på bøjle.
  • Sokker.
  • Undertøj.
  • Håndtasker.
  • Andet tilbehør (Tørklæder, bælter, hatte osv.)
  • Tøj til særlige lejligheder (Badetøj, uniformer osv.)
  • Sko.

Er det stadig svært, så begynd med tøj uden for årstiden. Hvis du ikke lige har brugt eller snart skal bruge det, kan det være nemmere at mærke på,  uden at blive forstyrret af tanker om at du netop har brugt tøjet dagen før, eller om du mon vil have tøj nok når du er færdig med at sortere.

Spørg dig selv om du gerne vil se tøjet igen næste gang årstiden kommer? Hvis vejret slog om, vil du så tage tøjet på i morgen? Har du overhovedet lyst til at se tøjet igen?

Hvis tøjet ikke giver dig glæde, så skal det ud. Husk at du skal holde hver ting i hånden mens du mærker efter.

Når du er færdig med at sortere har du en bunke der skal gemmes, og en bunke der skal smides ud. Eller til salg eller genbrug, alt efter hvad du er til. Skal tingene sælges er det dog vigtigt at du sætter en realistisk tidsgrænse for hvor længe det må være til salg før det skal gives væk, ellers risikere du at du bare flytter tingene rundt og kommer til at rode et andet sted.

Når alt tøjet som du ikke skal beholde er fjernet, er du klar til at begynde at lægge det tøj der giver dig glæde tilbage på plads. Marie Kondo anbefaler at man folder tøjet på en bestemt måde, så det kan opbevares på højkant i skuffer. På den måde har du hele tiden overblik over tøjet og kan se det hele på en gang, og intet af tøjet ender nederst i en bunken som du aldrig når til bunds i. Du kan se en video med teknikken her:

Enkelte ting skal dog stadig på bøjler, f.eks. tøj af bløde materialer der flagre i vinden, eller skræddersyet tøj. Hold tøjet samlet i skabet så jakkerne hænger sammen, kjoler sammen osv., og hæng tøjet så det tungeste hænger længst mod venstre og det letteste længst mod højre. På den måde giver det et visuelt indtryk af en pil der peger op mod højre, hvilket letter energien og får skabet til at virke mere frisk og indbydende.

Sokker foldes ligesom resten af tøjet. Ankelsokker kun en enkelt gang, længere sokker to gange. Strømpebukser rulles, og det samme med tynde gamacher.

Marie Kondo anbefaler at du ikke pakker tøj væk som er udenfor sæsonen, men i stedet deler tøjet ind efter materialet i skuffen. På den måde skal du ikke flytte rundt på tøjet når sæsonen skifter, og undgår at mangle et stykke tøj som er pakket ned i en eller anden kasse. Kniber det med pladsen kan du dog opbevare badetøj og solhatte, eller handsker og hue, i en skuffe for sig.

Målet med at folde tingene er som sagt at det bliver nemmere at overskue i skufferne, så du altid har overblik over tøjet og intet ender nederst i en bunke. På denne måde har du alt det tøj du godt kan lide, og du kan se det hele og vælge hvad du helst vil have på.

Jeg flyttede mit tøj fra to skabshylder til en skuffe, og selvom jeg stadig ikke er blevet så god til at folde kan jeg sagtens forstå ideen bag og se fordelen i det. Mit tøj er blevet nemmere at overskue, og jeg kan nemmere vælge hvad jeg har lyst til at have på og se hvad der passer sammen.

Næste punkt på listen er KonMari – Kategori 2: Bøger og papir. Del 1 -Bøger.


Vil du læse mere om KonMari kan du læse mine tidligere indlæg her:

KonMari – Sådan rydder du op i dit hjem.